Site icon שיקום פיזיותרפיה

תחושת ריחוף

קרדיט תמונה: freepik

לא מעט אנשים מגיעים לרופאי המשפחה עם תלונה של תחושת ריחוף, למעשה, מדובר על תלונה שכיחה למדי. בדרך כלל אנשים מדווחים על תחושת אי יציבות, על טשטוש ראייה ועל תחושה שהגוף מעט מרחף. מי שסובל מתחושת ריחוף לעיתים חש שהעולם מסתובב סביבו, שהוא נמצא בתוך חלום, שהרצפה נעלמת לו או שהוא עומד ליפול, לעיתים קרובות אנשים יתקשו להסביר גם מה הם מרגישים פיזית כשהם מרחפים. אז כיצד מבדילים בין תחושת ריחוף לסחרחורת, כיצד מטפלים בתחושה וכיצד מונעים אותה? כל התשובות בהמשך.  

מהי תחושת הריחוף ובמה היא נבדלת מתחושת סחרחורת?

קל להתבלבל בין תחושת ריחוף לסחרחורת כיוון ששתי התחושות דומות ואת שתיהן קשה לתאר במילים. במיוחד כאשר התופעה חדשה, ניתן לראות תלונות שונות מצד המטופלים מול רופאים, אך אין ספק שאחת התלונות השכיחות הנה שהחדר מסתובב, לעיתים עד כדי כך שמתפתחת בחילה. כדאי לדעת שלמרות שהתחושות מאוד דומות יש הבדל ביניהן. בסחרחורת נחוש יותר את החדר מסתובב ונחווה חוסר יציבות, ותחושת ריחוף נרגיש מעין ניתוק מהגוף, רצפה נשמטת ופשוטו כמשמעו – ריחוף. 

מה המקור לתחושת הריחוף?

במרבית המקרים תחושת הריחוף או הסחרחורת תהיה סימפטום נלווה לבעיה באוזן או בצוואר. באוזן מדובר על סחרחורת סיבובית מסוג ורטיגו בה קריסטלים הנמצאים באוזן הפנימית מתנתקים  וגורמים לתחושה של חדר מסתובב. הקריסטלים יכולים לזוז מסיבות שונות, כאשר הסיבה הנפוצה היא טראומה ממכה. בצוואר הסחרחורת או תחושת ריחוף יתרחשו כשתתרחש פגיעה צווארית שמקורה במפרקי חוליות הצוואר. בנוסף לסחרחורת או לתחושת הריחוף תהיה תחושה של לחץ ונוקשות מאחורי הראש, קושי בהתמקדות ותחושה של ראש כבד. 

מלבד הצוואר והאוזן, תחושת ריחוף יכולה להיות קשורה גם להפרעה במערכת אחרת בגוף, לכן לעיתים גם קשה לאבחן אותה. בדרך כלל יבוצעו בדיקות ליציבה ולמערכת הוסטיבולרית, יערכו בדיקות הדמיה ובדיקות נוירולוגיות, כאשר במקרים בהם לא מדובר על האוזן או הצוואר לעיתים מדובר על הפרעה מטבולית. 

כיצד מומלץ לאבחן ולטפל בתחושת הריחוף?

יש כמה סיבות לתחושת ריחוף, כאשר לעיתים היא יכולה בתחילה להיות מוגדרת כסחרחורת ואז מאובחנת כתחושת ריחוף ולהיפך ואין ספק שהן מאוד דומות, אך יכולים להיות להן כמה מקורות. הבדיקה לאבחון דורשת זמן, היא מורכבת למדי אך כדאי גם לדעת שהאבחון מהווה בדרך כלל כמחצית מהפתרון. כדי לבדוק האם מדובר על בעיה באוזן הפנימית מבצעים בדיקת עיניים באמצעות משקפיים מתאימות שתפקידן להגדיל את עיני המטופלים. בחינת בעיה בעמוד השדרה הצווארי והשרירים הסמוכים נעשית על ידי רופא מומחה בתחום.

כאשר אנו מדברים על טיפול בסחרחורת או בתחושת ריחוף, קיים מנעד רחב של טיפולים מסוגים שונים, שכל אחד מהם מתאים לסחרחורת שנגרמת מגורם אחר. את הטיפול מתאימים לפי הגורם האחראי להופעת הסימפטומים, לדוגמה, אם מדובר על סחרחורת בשל בעיה של קריסטלים באוזן שהשתחררו ממקומם, ניתן לבצע תמרונים פיזיותרפיים, במקרים אחרים יעשה שימוש בביופידבק, בתרופות, בפסיכותרפיה ועוד. 

כיצד ניתן למנוע את החמרת התחושה?

בדרך כלל סחרחורת או תחושת ריחוף משמעותיות לא יהיו לטווח הרחוק, אך גם לטווח הקצר הן מחייבות טיפול. מומלץ קודם כל לאבחן את הסיבה להופעת הסחרחורת, לאחר מכן מומלץ לנקוט בגישה המומלצת כדי לצמצם אותה, ואם ניתן אז להימנע ככל הניתן מהגורמים שהובילו להופעתה מלכתחילה במידת האפשר. לדוגמה, אם הסחרחורת נגרמת בשל בעיות בלחץ הדם, מומלץ לא לעבור במהירות מישיבה לעמידה. 

**המידע הינו כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי.

Exit mobile version