שיקום פיזיותרפיה

פיזיותרפיה לשיפור איכות חייהם של חולי אלצהיימר


מחלת האלצהיימר הינה מחלה אשר פוגעת מאוד גם באדם החולה וגם בבני משפחתו וסביבתו הקרובה. זוהי מחלה אשר פיזיותרפיה לשיקום חולי אלצהיימרגורמת לחולים בה לסבול מבעיות רבות, בעיות הקשורות גם לתפקוד המוחי עצמו אך גם בעיות פיזיולוגיות שונות, המושפעות בין היתר מהתפקוד המוח גם בצורה ישירה וגם בצורה עקיפה.

מהי מחלת האלצהיימר? ואילו תסמינים מזוהים עם המחלה?

מחלת האלצהיימר היא מחלה ניוונית של המוח המופיע לרוב בגילאים מבוגרים מעל גיל 60, כאשר פעמים רבות ניתן להבחין בקרב חולים אשר מאובחנים עם המחלה כי היו תסמינים שהופיעו שנים רבות קודם לכן. התפקודים המוחים השונים הולכים ונפגעים ככל שהמחלה מתקדמת. מיומנויות ויכולות שונות נפגעות ולאט לאט אנשים אשר המחלה מתפתחת אצלם נסגרים, מתכנסים פנימה, מתבודדים, ופעמים רבות מתנתקים מהסביבה שלהם בעיקר מחברים. ככל שהמצב הולך ומתקדם נפגעות עוד יכולות כמו יכולת הדיבור והביטוי העצמי, התמצאות במקום ובמרחב, קושי בקשב וריכוז, מחשבות שווא והזיות, יכולת הסקת מסקנות והבנה של אירועים, פגיעה בכל מה שקשור לשליטה בסוגרים וכתוצאה מזה בריחת שתן וצואה, קושי בהליכה ועוד.

לעיתים חולי אלצהיימר סובלים ממחלות נלוות כמו סוכרת, שומנים בדם ועוד, כאשר יש מקרים בהם המחלות הללות היו זרז להופעת האלצהיימר ולהחמרה שלו ולעיתים התפתחו לאחר מכן כתוצאה מאורח החיים של האדם.

כיצד מתמודדים עם אלצהיימר?

אלצהיימר היא מחלה חשוכת מרפא, לא ניתן להחלים ממנה ולכן כל הטיפולים הניתנים הינם במטרה להאט את קצב התפתחות המחלה מצד אחד, ולשפר את איכות החיים של החולה ובני משפחתו כמה שניתן מצד שני. בין הטיפולים לאלצהיימר אפשר למצוא טיפול תרופתי המיועד לשיפור התפקוד המוחי אך גם טיפול אשר מיועד לאיזון של מחלות שונות מהן סובל האדם כמו למשל סוכרת, יתר לחץ דם, בלוטת תריס לא מאוזנת ועוד.

אם החולה סובל מדיכאון, התפרצויות זעם וכדומה לרוב יקבל תרופות פסיכיאטריות בהתאם. בנוסף ישנם טיפולים מתחום הרפואה המשלימה אשר יכולים גם הם לסייע כמו למשל תוספי תזונה שונים, טיפולי דיקור או רפלקסולוגיה ועוד. חשוב לא פחות נושא הפעילות הגופנית ופיזיותרפיה מובנית המתאימה לאדם החולה, למצבו הפיזי וליכולות האישיות שלו שכן טיפולים חשובים לשמירה על התפקוד של הגוף הפיסי וגם של המוח.

כיצד מסייעת פיזיותרפיה לשיקום חולי אלצהיימר?

רבים מכירים פיזיותרפיה כמשהו בהקשר של החלמה מפציעה כלשהי או התמודדות עם כאב פיזי כזה או אחיר. שיקום פיזיותרפי לאנשים הסובלים ממחלת האלצהיימר הינם טיפולים אשר יכולים לסייע לאותם חולים בכדי לשפר את מצבם הפיסי כמו למשל תפקוד הלב וכלי הדם, שימור יכולות ומיומנויות שונות כמו לאכול לבד, ללכת, חיזוק שרירים מה שמפחית נפילות וכמובן שיפור המצב הנפשי והרגשי שכידוע לפעילות גופנית יש השפעה חיובית ביותר עליו.

שגרה של תרגול חשובה מאוד ויכולה גם לסייע לשיפור התפקוד המוחי, אך גם אם לא יהיה שיפור יש סיכוי להאט את קצב ההתדרדרות של המחלה. עיקר מיקוד הפיזיותרפיה בקרב חולי אלצהיימר היא לשפר את נושא שיווי המשקל על ידי חיזוק השרירים ועבודה על גמישות, אלו עוזרים לנושא הניידות העצמאית, זה מביא גם להפחתה בנושא של נפילות הנובעות מחולשת שרירים. כמו כן המטפל מסייע בין היתר להתאים את ציוד העזר למטופל ומצבו כך שיהיה לו הנוח ביותר ויאפשר לו מקסימום נוחות, תפקוד ויציבה נכונה. המטפל מלווה את המטופל ומתאים את התוכנית למצבו, ואף מנחה את המשפחה מה לעשות בין המפגשים.

אולי יעניין אותך גם:

שיקום בעזרת ריפוי ועיסוק

שיקום בבית לאחר החלפת מפרק

Exit mobile version