אבי העורקים הינו כלי דם מרכזי וגדול למדי, בעל ספיקה של מספר ליטרים דם בדקה. מפרצת באבי העורקים נוצרת לאחר היחלשות של אזור מסוים שבעורק זה, מה שגורם להתרחבות. התוצאה של מצב זה הינה סיכון ממשי לקריעה של המקטע המוחלש. תיקון המפרצת נועד להציל את חייו של המטופל על ידי מניעת הרס אבי העורקים בצורה מסוכנת. לאחר התיקון, נדרש המטופל לנהל אורח חיים מאוזן ולהגיע לביקורת קבועה, מדי מספר חודשים.
מתי חשוב לערוך מעקב אחר מפרצת קיימת?
הסיכון למפרצת עולה עם העליה בגיל. היסטוריה של מחלות לב, מחלה בכלי הדם, עישון, שבץ מוחי, כל אלה מעלים מאוד את הסיכון למפרצת (עד פי 5). אך לא בכל זיהוי של מפרצת נדרש תיכף ומיד תיקון. כאשר מצליחים לזהות את ההיחלשות של אבי העורקים בשלב ראשוני, ימליץ הרופא על ביצוע מעקב תקופתי. מקובל לקיים מעקב של פעם בשלושה חודשים עד חצי שנה, למטרת אבחון מצבו של כלי הדם. אם ובמידה והנזק יגיע למצב מסוכן (כפי שנציין בהמשך) יתבצע טיפול באמצעות ניתוח. הניתוח, אגב, אורך כשלוש שעות הוא נעשה בהרדמה מלאה וחיבור למכונת המזרימה את הדם וכן משאבה התומכת בפעולת הנשימה.
כיצד מתוקנת המפרצת?
אבי העורקים (אאורטה) מעביר כלי דם שמגיעים משם לכל הגוף. הרופאים יודעים לאבחן את המפרצת, שככל שהיא גדולה יותר, כך מצבו של המטופל מסוכן יותר. אם קוטר רגיל של כלי הדם הוא לרוב כ-3 ס"מ, הרי שהתרחבות הקוטר לרמה של כ-4.5 ס"מ – 5.5 ס"מ או יותר (תלוי במבנה הגוף ומשקל המטופל) מצריכה התייחסות בדמות תיקון המפרצת.
לחץ דם גבוה, עודף כולסטרול, מעלים את הסיכון למפרצת. מכיוון שנזק באבי העורקים איננו מורגש ואיננו גורם לכאב, הגילוי נעשה לרוב בבדיקה יזומה, ללא תלונה קלינית. לאחר זיהוי מפרצת מסוכנת באולטרסאונד או בהדמיה מסוג אחר יתבצע ניתוח לסגירת המפרצת. התיקון נעשה על ידי הכנסת צנתר שתפקידו לתמוך בכלי הדם ולמנוע מגע (ולחץ) בין הדם הזורם לבין אבי העורקים הבטני. קיימים כיום סוגים שונים של צנתרים, המותאמים למטופל בהתאם לאופי המפרצת.
הסיבות לביצוע תיקון מפרצת באבי העורקים הן הסיכון לפגיעה בכלי הדם, כניסת דם בין שכבות העורק, חסימת עורקים קטנים יותר המוזנים על ידי אבי העורקים, חסימת המסתמים, פגיעה בשריר הלב שמונעת ממנו להתרפות ולשאוב דם כראוי. מצבים אלה, אם אינם מטופלים במהירות עלולים לגרום למות המטופל.
האם השיקום לאחר הניתוח לתיקון מפרצת נחשב מסובך?
השאיפה הראשונה במעלה היא לזהות את המפרצת בשלב יחסית מוקדם, מה שמאפשר ביצוע מעקב ותיקון רק במידת הצורך. ברגע שהמפרצת מגיעה למידה המוגדלת וקיים סיכון לקרע או התפוצצות, מתבצע הניתוח ולאחריו תקופת האשפוז בדרך כלל קצרה למדי. במרבית המקרים, מספיק אשפוז של ימים ספורים. סטנט שמותקן באבי העורקים לא מצריך שימוש בתרופות או החלפה לאחר פרק זמן קצר. ניתן לחיות איתו לאורך הרבה מאוד זמן כאשר כל מה שנחוץ הוא ביקורת תקופתית (פעמים או שלוש בשנה).
בהתאם למצבו הרפואי הכללי של החולה לאחר התיקון, ניתן בתוך זמן קצר לחזור לשגרת חיים רגילה. אין מניעה לבצע אפילו פעילות מאומצת, בהנחיית הרופא. באופן מדורג, ניתן תוך זמן קצר אף לבצע פעילות גופנית, שמומלצת ככלל לחולי לב. הנחיות המומלצות לחולה לאחר תיקון מפרצת הן לשמור על תזונה בריאה, לקיים פעילות גופנית בהתאם לגיל / מצב בריאות, להגיע למשקל גוף תקין, להימנע מעישון ולא להגזים בשתיית אלכוהול.
מקורות ולקריאה נוספת:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/aortic-aneurysm/symptoms-causes/syc-20369472
https://www.nhs.uk/conditions/abdominal-aortic-aneurysm/
https://www.tasmc.org.il/Operations/Pages/Aortic-Aneurysm.aspx
אולי יעניין אותך גם: