פגיעה במערכת העצבים הפריפרית – חוזרים לתפקוד עם שיקום פיזיותרפי

כשאנחנו מדברים על מערכת העצבים הפריפרית (היקפית), אנחנו מתכוונים לחלקי מערכת העצבים הממוקמים מחוץ למערכתפגיעה במערכת העצבים הפריפרית המרכזית ושמקשרים אותה עם הגפיים והאיברים האחרים של הגוף. מכאן מבינים מדוע חשוב שהמערכת תתפקד אצל האדם בצורה מושלמת. הקושי הוא שישנם בעיות פוטנציאליות רבות הקשורות למערכת העצבים, אשר משפיעות על האדם במישורים שונים ופוגעות בחלקן ביכולת התפקוד העצמאי שלו בצורה אנושה.

השאלה שצריכה להישאל היא מה ניתן לעשות כאשר חווים פגיעה במערכת העצבים הפריפרית על מנת לשפר את המצב?. אחד הפתרונות היעילים והמומלצים ביותר, במצבים רבים, הוא שיקום פיזיותרפי על סוגיו השונים.

כיצד פיזיותרפיה תורמת לתפקוד של מערכת העצבים?

בהתחשב בעובדה שמערכת העצבים שולטת למעשה בכל איבר ומערכת בגוף, לא מפתיעה העובדה שפיזיותרפיה מוגדרת כפתרון אפשרי לבעיה. פגיעה במערכת העצבים הפריפרית עלולה להשפיע לרעה על תפקודם של מגוון איברים בגוף, פגיעה שעלולה להיות הדרגתית וחמורה. באמצעות הפיזיותרפיה ניתן עם זאת לשפר את רמות התפקוד של האיברים הפגועים, למשל בהתייחס לפרמטרים דוגמת החוזק, הגמישות, טווח התנועה וכן הלאה. על רקע העובדה שהגפיים הן פעמים רבות הנפגעות הראשונות ממצבים מורכבים במערכת העצבים הפריפרית, אפשר להבין עוד יותר את חשיבותה של הפיזיותרפיה.

חשוב להדגיש כי הפגיעה התפקודית העיקרית הנובעת ממערכת העצבים היא ביכולת המוטורית ובכוח הגס של האדם. התקווה היא שתכנית פיזיותרפיה יעילה, המועברת על ידי פיזיותרפיסט מוסמך בהתאמה מלאה לאדם העומד מולו, תוכל לשפר את התפקוד של האיברים שנפגעו או אפילו להאט את ההידרדרות הנוספת במצב. אם מתברר כי אי אפשר להחזיק לתפקוד מלא איברים שעברו פגיעה אנושה, הפיזיותרפיה עשויה לשנות את תפקידה כך שהיא תשמש ללימוד האדם טכניקות פיצוי ותרגול שלהן: דרכים אחרות לבצע פעולות ותנועות שהופכות למורכבות או בלתי ברות ביצוע עקב הפגיעה שהאדם חווה.

באמצעות הפיזיותרפיה יכול האדם בהמשך לכך להקל על התסמינים שהוא חווה בעקבות אותה פגיעה ראשונית במערכת העצבים הפריפרית. אם מדובר בכאבים, לדוגמה, עשוי הטיפול הפיזיותרפי להיות מבוסס על תרגילים שונים המקלים עליהם ואף עזרים הנכנסים לתמונת הטיפול (אביזרים אורתופדיים לדוגמה).

התאוששות מניתוחים במערכת העצבים הפריפרית בעזרת שיקום פיזיותרפיה

מצבים מורכבים במערכת העצבים הפריפרית עלולים להביא לפגיעה אשר הפתרון היחידי המתאים עבורה הוא ניתוח. התרחיש העיקרי בו הניתוחים נכנסים לתמונה הוא זה בו ישנו גורם פיזי (לרוב גידול) המפריע למערכת העצבים. ניתוח שכזה עשוי לשפר את המצב באופן משמעותי, אבל לאחריו עלול האדם להידרש לתקופת שיקום והתאוששות לא פשוטה. הניתוחים המורכבים טומנים בחובם תופעות לוואי וסיבוכים אפשריים, הדורשים לעיתים שיקום פיזיותרפי ממושך מניתוח.

ברמה הכללית, ניתן בהחלט לשלב את השיקום הפיזיותרפי עם טיפולים אחרים הנעשים במקביל במטרה לשפר את מצב מערכת העצבים הפריפרית או להקל על התסמינים. במקרה הזה חשוב שהפיזיותרפיסט יהיה מודע לטיפולים הנעשים במקביל, מכיוון שעשויה להיות לכך השפעה על תכנית הטיפולים שהוא הציע.

כמה זמן נדרש לשיקום מפגיעה במערכת העצבים הפריפרית?

לשאלה זו לצערנו אין תשובה אחת, כל מקרה נבחן לגופו. באופן זהיר אפשר לטעון כי השיקום לאחר פגיעה במערכת העצבים הפריפרית עלול להיות ארוך, ולעתים אף להתבצע בלי שיש תאריך סיום באופק. תוך כדי חשוב שהפיזיותרפיסט ילווה את האדם המטופל באופן אישי, תוך שהוא עוקב אחר ההתקדמות שלו. גמישות היא מילת מפתח עיקרית בדרך להצלחת רבים מהטיפולים הפיזיותרפיים, כאשר הפיזיותרפיסט צריך להיות מיומן מספיק כדי לזהות מצבים בהם הגוף מגיב בצורה שונה ממה שחשב תחילה ולשנות את התכנית בהתאם.

אולי יעניין אותך גם:

חדש – שיקום בעזרת מערכת מציאות מדומה

פיזיותרפיה בבית – יתרונות הטיפול והשיקום מהבית

תמונה של חסן שמא מומחה לשיקום אורטופדי
חסן שמא מומחה לשיקום אורטופדי

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה מתמחה בשיקום אורטופדי על ידי שימוש בתדרים ANF יטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

פריקת כתף
שיקום אורתופדי

אורתופדיה הוא אחד התחומים החשובים ברפואה. האורתופדיה עוסקת במחלות, בפגיעות ובליקוים הקשורים למערכות העצמות והשרירים של גוף האדם, בעיות שהן מנת חלקו של כל אדם

המשך »
שיקום פיזיותרפי לנשים

שיקום לנשים

זה לא פשוט להיות אישה, על רקע מחקרים שונים שמראים שבנות המין היפה נוטות לסבול יותר מכאבים בהשוואה לגברים. לכך ניתן להוסיף בעיות אופייניות לנשים,

המשך »

שיקום לאחר תאונת דרכים

תאונת דרכים עלולה להתרחש כמעט בכל שניה, אפילו שנזהרים. למרבה הצער יש לתאונת הדרכים פוטנציאל פגיעה עצום בגוף האדם, לעיתים עד לרמה של נכות זמנית

המשך »
שיקום בעזרת ריפוי ועיסוק

ריפוי ועיסוק

כמעט כל אדם סובל מכאבים מפעם לפעם, פעמים רבות בשילוב עם פגיעה מהותית ביכולת ההתניידות ובעצמאות שלו. הפיזיותרפיה מציעה שורה ארוכה של פתרונות לבעיות השונות,

המשך »
שיקום לאחר גרידה

פיזיותרפיה דרך קופות החולים

זה לא סוד שהביקוש לטיפולי פיזיותרפיה עלה משמעותית בשנים האחרונות, בישראל ובעולם כאחד. תחום פרה רפואי זה, העוסק באבחון ובפתרון בעיות במערכת התנועה של הגוף,

המשך »

שיקום פיזיותרפיה

שיקום פיזיותרפיה

השאירו פרטים ונחזור אליכם

שיקום פיזיותרפיה

אם הגעתם לכאן, סימן שאתם ניצבים בפני בעיה המקשה על יכולת התפקוד שלכם. הבעיה הזו יכולה להיות נקודתית או כרונית, אורתופדית או נוירולוגיות, ובדרגות חומרה שונות. למרות שלכל קושי יש חוקים משלו, ייתכן מאוד שאתם סובלים מתסמינים לא נעימים, מירידה ביכולת התפקוד העצמאי שלכם ומהשלכות שליליות אחרות על הגוף והנפש.

אתר זה עוסק באחד מעולמות הטיפול שיכולים להתגלות כיעילים במיוחד בסופו של תהליך, והוא שיקום פיזיותרפי..

קווים לדמותו של השיקום הפיזיותרפי

1

השאלה הראשונה שצריך לשאול היא מתי השיקום הפיזיותרפיה יכול להידרש. התשובה היא שאין תשובה פשוטה וחד משמעית. שיקום פיזיותרפי הוא פתרון מצוין לאחר אינספור מצבים אורתופדיים, למשל שברים בגפיים, פריצת דיסק, פגיעה בעמוד השדרה ואפילו קטיעת גפיים. הפיזיותרפיה עשויה לסייע לאחר פגיעות ספורט, ביניהן פריקת כתף, קרע במיניסקוס או בגיד, פציעות צוואריות או כל דבר אחר.

השיקום עשוי להידרש כתוצאה ממחלות ומפגיעות שהאדם חווה, כשגם כאן ההיצע הוא פשוט עצום. ייתכן בהמשך לכך שיהיה צורך בשיקום פיזיותרפי אחרי ניתוח שהאדם עובר, אפילו אם הניתוח הסתיים בהצלחה. ניתוחים רבים (למשל ניתוחי גב, החלפת מפרק ירך, השתלת ריאות ועוד) כרוכים בתופעות לוואי, ואחרים מצריכים תקופת שיקום והתאוששות ממושכת של הגוף. הכנסת הפיזיותרפיה לתמונה עשויה לקצר ולייעל את משך התהליך.

לא על האורתופדיה לבדה

2

רוב האנשים מעלים לנגד עיניהם, באופן כמעט אוטומטי, את האורתופדיה כתחום העיקרי בו הפיזיותרפיה נדרשת. גם אם אחוז משמעותי מאוד מתוכניות השיקום הפיזיותרפי אכן עונות להגדרה הזו, ייתכנו גם תרחישים אחרים. אחת מהנחות היסוד העומדות בבסיס הפיזיותרפיה היא שכמעט כל פעולה שהאדם מבצע, וכמעט כל מערכת שנמצאת בגופו, קשורים לאופן בו הגוף פועל ונע. התוצאה היא ששיקום פיזיותרפי עשוי לסייע גם במצבים שאינם אורתופדיים במלוא מובן המילה.

דוגמא מובהקת לכך היא שיקום נוירולוגי. במאמרים המקצועיים באתר ננתח כמה תרחישים די נפוצים בהם אדם סובל מקושי נוריולוגי ונעזר בפיזיותרפיה (לרוב לצד טיפולים אחרים) על מנת לשפר את המצב. דוגמא נוספת היא שיקום אונקולוגי, הכולל אף הוא תרגילים המשפרים בצורה ישירה או עקיפה את האופן בו פועלים גוף האדם והמערכות הקשורות אליו.

האוכלוסיות שנזקקות לטיפול פיזיותרפי

3

ברמה הכללית אפשר לטעון שכמעט כל אדם, בתרחיש מסוים, עשוי להזדקק לתוכנית שיקום פיזיותרפי. הפיזיותרפיה עשויה להיות מיועדת למגוון אוכלוסיות – ילדים ומבוגרים, גברים ונשים וכן הלאה. חשוב לזכור שכדאי מאוד שתהיה התאמה של התוכנית הפיזיותרפית הספציפית לקבוצה אליה משתייך האדם, וכמובן שגם לצרכים הספציפיים שלו.

ניתן למצוא בהמשך לכך פיזיותרפיסטיים אשר מתמקדים מראש בטיפולים עבור אוכלוסיות מוגדרות. ההתאמה הזו חשובה לא רק מבחינת המצבים בהם הפיזיותרפיסט יכול לסייע – למשל מצבים השגורים אצל נשים דוגמת לידה, ניתוח קיסרי, בריחת שתן ועוד – אלא גם בהתייחס למאפיינים הספציפיים של הנמנים על האוכלוסיה. יש תרגילים שאינם יכולים להתאים לילדים, למשל.

אופן קבלת הסיוע

4

באתר נראה לכם את כל מה שחשוב לדעת על האופן בו ניתן לקבל שירותי שיקום פיזיותרפי בישראל. נסביר לכם מהן האפשרויות העיקריות העומדות עבור האדם המעוניין לקבל שירותי פיזיותרפיה: רבים יבחרו לבצע את התהליך דרך קופת החולים בה הם חברים, אבל ייתכן  מצב בו הם מעדיפים לפנות דווקא לפיזיותרפיסט עצמאי. נסביר לכם כיצד מתבצע התהליך הפיזיותרפי, כמה זמן הוא עשוי להימשך ואילו כלים ואביזרים יכולים להיכלל במסגרתו.

אנו סמוכים ובטוחים שהאתר יאפשר לכם להבין שהשד של שיקום פיזיותרפי לא כל כך נורא, ושאפשר לקבל באמצעותו תוצאות מצוינות.

מאמרים

נשימה רגועה

כיצד פיזיותרפיה משפרת את איכות השינה בקרב חולי דום נשימה בשינה?

דום נשימה בשינה היא הפרעת שינה שכיחה שבה הנשימה נעצרת ומתחילה שוב ושוב במהלך השינה. זה יכול להשפיע באופן משמעותי על איכות השינה ועל הבריאות הכללית. ישנם שלושה סוגים עיקריים של דום נשימה בשינה: דום נשימה חסימתי בשינה, דום נשימה מרכזי בשינה, ותסמונת דום נשימה מורכבת בשינה. דום נשימה חסימתי בשינה, הסוג הנפוץ ביותר, מתרחש כאשר השרירים בחלק האחורי של הגרון נרפים יותר מדי, וחוסמים את דרכי הנשימה. דום נשימה מרכזי בשינה מתרחש כאשר המוח אינו מצליח לשלוח אותות תקינים לשרירים השולטים בנשימה. תסמונת דום נשימה מורכבת בשינה היא שילוב של דום נשימה חסימתי ומרכזי.

קראו עוד »
רופא

כשלים במערכת החיסון: סיכון למחלות אוטואימוניות?

מערכת החיסון המולדת היא קו ההגנה הראשון של הגוף שלנו מפני פתוגנים. היא אחראית לזהות ולהגיב לפולשים זרים כדי להגן עלינו מפני זיהום ומחלות. מערכת זו כוללת מחסומים פיזיים כמו העור, כמו גם תאי חיסון כמו מקרופאגים ונויטרופילים.

קראו עוד »
תואר

תואר שני במשאבי אנוש – היתרונות והאפשרויות בקריירה שלך

בעולם שבו כל יתרון עסקי אסטרטגי נחשב, תפקיד משאבי האנוש התפתח מפונקציית תמיכה בלבד למרכיב ליבה של הצלחה ארגונית. הריקוד המורכב של התאמת יעדים ארגוניים לרווחת העובדים ופיתוחם הופך אנשי מקצוע בתחום משאבי אנוש לאדריכלים חיוניים של נופים ארגוניים. ככל שהגלובליזציה מעצבת מחדש את השוק והטכנולוגיה משנה את מקומות העבודה, הביקוש לאנשי משאבי אנוש מיומנים ובעלי ידע זינק לרמות חסרות תקדים. עבור אלה המתלבטים אם להעמיק את מומחיותם בתחום דינמי זה, תואר שני במשאבי חיפוש אנושי עומד כשער לשפע של יתרונות ואפשרויות לשיפור הקריירה.

קראו עוד »

כיצד פעילות גופנית משפרת שיקום מערכת הבריאות?

בחיפוש אחר בריאות מיטבית, פעילות גופנית עולה כעמוד תווך בסיסי, לא רק עבור כושר אלא גם עבור בריאות עיכול.  מאמר זה צולל לתוך הקשר המורכב בין פעילות גופנית למערכת העיכול, ומאיר כיצד תנועה קבועה יכולה להועיל משמעותית לתפקודי מערכת העיכול. היכנסו וקראו

קראו עוד »

היתרונות של מכשירי שמיעה זעירים לשיפור איכות החיים

מכשירי שמיעה זעירים מצוידים בטכנולוגיה המתקדמת העדכנית ביותר, מה שהופך אותם לחזקים אך דיסקרטיים. מכשירים אלה נועדו לספק איכות צליל ברורה וחד, המאפשרת לאנשים לשמוע שיחות וצלילים בצורה יעילה יותר.

קראו עוד »
השאירו פרטים ונחזור אליכם
חייגו עכשיו
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!